personages

suske (70K)

Suske is wel de eerste naam in de titel, maar hij is pas na Wiske, tante Sidonia en professor Barabas geintroduceerd als een wees, woonachtig op het eiland Amoras in De avonturen van Suske en Wiske op het eiland Amoras. Zijn enige bekende familielid is zijn over-over-overgrootvader, Sus Antigoon. Deze dronkaard en tevens spook komt ook van het eiland Amoras. Suske is in de eerste verhalen neergezet als een explosief en onbezonnen mannetje, maar dat is in de loop der jaren veranderd in een rustig, nadenkend en vriendelijk karakter. Hij gelooft niet snel in kabouters, levende speelkaarten, etc. Toch wil hij helpen waar het kan en beleeft hij prachtige avonturen, zijn eerste optreden begon ooit met het redden van Wiske en dat zal hij nog vele malen doen! Hij blijft ook altijd trouw aan zijn vrienden, hij heeft in enkele verhalen de optie gehad om van het recht pad te geraken, maar bleef altijd bij zijn vrienden. Een tweetal keren heeft Suske, die te herkennen is aan zijn zwarte haar met kuif, een echte hoofdrol gespeeld, dat was in De stalen bloempot en in De goalgetter, waarin hij een topvoetballer wordt en daar de problemen en voordelen van beleefd. Na zijn begin op Amoras heeft hij zich ontwikkeld tot een ware held, die Rikki doet vergeten (want die is nooit teruggekeerd). Suske is een ware stripheld geworden, die avonturen beleeft tot op de dag van vandaag!

wiske (64K)

Wiske, samen met tante Sidonia het 'oudste' figuur uit de reeks, beleefde haar eerste avontuur met haar broer, Rikki in De avonturen van Rikki en Wiske. Maar daarna kwam Suske, waar ze nu al jaar in jaar uit mee samen gaat. Wiske is altijd al erg nieuwsgierig geweest in de verhalen en zal dat ook nooit afleren. Die nieuwsgierigheid heeft haar al vaak in de problemen gebracht, maar bracht soms ook oplossingen voor problemen. Daarbij is Wiske ook koppig, ze moet en zal haar gelijk halen. Ze kan echt haar zinnen op iets zetten en daar moet alles voor wijken. Daarbij komt ook nog dat ze erg emotioneel is, ze toont snel haar gevoelens. Als Suske bijvoorbeeld met een leuk typetje omgaat, is Wiske er als eerste bij om haar weg te jagen! Hierdoor is ze een prominent figuur in de verhalen en vooral ook een smaakmaakster. Denk maar eens aan De avonturen van Suske en Wiske op het eiland Amoras, alwaar ze het tot koningin schopte van het tropische eiland. Of aan De totootjes, waarin Wiske's gedrag uit de hand dreigt te lopen. Bijna loopt het ook een keer verkeerd af, in De raap van Rubens krijgt ze een tik op haar eierhoofdje en lijkt ze dood, maar gelukkig loopt het, zoals altijd, goed af. Wiske is herkenbaar aan haar eierkopje met een rood strikje en een wit jurkje (enigszins aangepast in de loop der jaren). In de laatste paar jaren is dat beeld een beetje aan het verdwijnen, Wiske verschijnt steeds vaker ten tonele in een vlotte jeans. Het lappenpopje en lievelingetje van Wiske is bekend onder een drietal namen, te weten: Schalulleke, Schabolleke en Schanulleke, de nu gebruikte naam voor het popje. Het is de liefde in haar leven en ze kan niet zonder haar. Ze is al vaak de aanleiding geweest voor een avontuur, Wiske verliest haar, ze wordt ontvoerd, met de dood bedreigt, noem maar op! Wiske kan nu eenmaal niet zonder haar, dus wordt er naar het popje gezocht en ontstaat er een compleet avontuur omheen, daarbij komt dan nog dat Schanulleke in enkele verhalen tot leven komt, wat het geheel nog avontuurlijker maakt! Schanulleke is van adel (haar zaagsel komt van een adelijke boom), ze heeft een rood rokje aan en leuke stekelhaartjes. Schanulleke (die trouwens in de albums uit de blauwe reeks nergens te bekennen was) is geliefd bij de vrienden, maar wordt soms ook vergeten of weggegooid, dit tot ergenis van Wiske...

schanulleke (4K)

Schalulleke is het dierbare voddepoppeke van Wiske. Wiske kan niet zonder haar popje en sleept haar dan ook mee in elk avontuur dat ze beleven. In een aantal verhalen was er zelfs een belangrijke rol weg gelegd voor Schalulleke. Zo werd zij in Prinses Zagemeel ontvoerd door Sidi-ben-Moka omdat zij uit he zagemeel bestond van een betoverde waaiboom die in werkelijkheid prinses Shehera-Za-Ge-Mell de geliefde van Sidi-ben-Moka was. Ook in het verhaal Bibbergoud werd zijn ontvoerd. Dit maal door de Indiaan ‘Eenzame Eksteroog' die haar wilde verpletteren onder een grote steen omdat de Flatfeets Indianen hem dat bevolen hadden, maar berouw kreeg toen Wiske hem redde van een slang. Schalulleke werd echter meegenomen door een gier en ze werd later gevonden door een Indiaan. Daarna werd zijn omgetoverd tot een levende pop en tot een gemaskerde boosaardige leider van de Flatfeet Indianen gemaakt. In De Ringelingschat red zij het leven van Lambik. Schalulleke werd gebruikt om de enige kwetsbare plek van Lambik te makeren. Lambik werd door een speer getroffen maar deze bleef steken in Schalulleke. In Het Bevroren vuur wordt de liefde van Wiske voor Schalulleke wel heel erg duidelijk. De liefde die tussen die twee bestaat kan zelfs de Koning doen ontdooien. In de Dolle Musketiers kon Jerom alleen maar getemd worden door Schalulleke omdat hij helemaal gek op haar was. etc. etc. etc. etc. In de Nederlandse uitgaven van Suske en Wiske werd Schalulleke om 'begrijpelijke' reden Schabolleke genoemd. En later werd Schalulleke/Schabolleke definitief schanulleke. Dit is helaas het begin van vele aanpassingen in 'Suske en Wiske' verhalen, waardoor Suske en Wiske vernerderlandsen.

sidonia (94K)

Tante Sidonia (voorheen tante Sidonie) verzorgd sinds het prille begin al de twee naamgevers. Sidonia is het moederfiguur uit de reeks, die Suske en Wiske enigzins in het gareel probeerd te houden. Derhalve gaat ze niet altijd mee op avontuur (grote schoonmaak, of iets dergelijks), maar in enkele albums heeft ze wel een prominente rol gespeeld. Een recentelijk voorbeeld is misschien wel De snikkende sirene, waarin tante in een meermin veranderd. Tante Sidonia, die afstamt van koning Poefke der Kannenkijkers, is natuurlijk herkenbaar aan haar superslanke figuur, de grote neus en kin, de enorme kuif en haar uitzonderlijke schoenenmaat (schommelt zo tussen de 50 en 60)! Dit opvallende lijf is meermalen aanleiding geweest voor grapjes, zo kan ze zich prima verstoppen achter een lantaarnpaal en kan ze sluipen al de beste! Lambik maakt vaak grapjes over haar uiterlijk, die hij meermalen moet bekopen met een schoen tegen zijn hoofd. Ondank zijn gedrag is Lambik toch de ware voor Sidonia. Ze zou graag haar leven met hem delen, maar tot nu toe is het nooit gelukt (en zal het ook ooit lukken?). In Sjeik El-Rojenbiet is te lezen dat de liefde voor Lambik behoorlijk ver gaat en in De poenschepper is er een complete kamer ingericht voor Lambik als hij verdwenen is. In De ongelooflijke Thomas heeft Marc Verhaegen het onmogelijke laten gebeuren door in de toekomst Lambik en Sidonia getrouwd te laten zijn. De relatie wordt echter door de geschiedenis achterhaald in het avontuur! Sidonia heeft in De verdwenen verteller echter ook een oogje laten vallen op Paul Geerts. Misschien wel geduchte concurrentie voor Lambik? Tante Sidonia is een lief en zachtaardig mens dat echter ook haar mannetje kan staan in de avonturen! Maar dat gaat geheel over als ze een zenuwtoeval krijgt, want dan is het hek van de dam. Met drie man moet ze worden vastgehouden en in een stoel gezet worden, alvorens ze instort en het bewustzijn verliest. Een mosterd-voetenbadje doet weleens wonderen, maar het komt ook voor dat ze dagen lang op bed ligt. Die zenuwtoevallen kunnen voorkomen als het haar teveel wordt van de emotie, als er iets met Suske en Wiske is of als er nare nieuwsberichten zijn (bijvoorbeeld in De parel in de Lotusbloem. Met vrij veel familieleden is kennisgemaakt in de verhalen. Met de bekendste, haar vader Snor, wordt in het album De snorrende snor kennis gemaakt.

lambik (45K)

Lambik (zijn oorspronkelijk verzonnen naam was Pukkel) werd als detective geintroduceerd in De sprietatoom, daar kwam het publiek al snel achter de stuntelige eigenschappen van de man, het uitoefenen van zijn beroep verliep niet erg soepel! Hij heeft trouwens nog tientallen andere beroepen gehad.... Onder andere hierdoor is Lambik een van de populairste personages uit de Suske en Wiske reeksen; omdat hij zo veelzijdig is. Koppig, aardig, stoer, emotioneel en de verregaande vorm van ijdelheid zijn enkele van zijn eigenschappen, die hem veel avonturen bezorgen. Een goed voorbeeld van zijn veelzijdigheid is terug te vinden in het verhaal De poenschepper, daar raakt hij helemaal in de ban van rijkdom en geld verdienen en in De wilde weldoener beschikt hij over een gave om juist geld uit te delen! In De bezeten bezitter speelt Lambik een absolute hoofdrol, door zich van zijn slechtste gedrag te laten zien. In vele andere verhalen wil hij graag gezien worden als leider en is hij op zoek naar eer en roem. Dit levert hem soms aanvaringen op met de andere hoofdfiguren uit de reeks. Met Wiske en Jerom heeft hij vaak in de clinch gelegen. In de blauwe reeks zet Vandersteen Lambik als een veel betrouwbaarder en slimmer figuur neer. Deels moest dit natuurlijk van Herg?, die een minder volkske strip wilde in zijn Kuifje Weekblad. Lambik kan bijvoorbeeld erg goed schermen (een hobby van Vandersteen), maar dit doet hij ook in de rode reeks nog enkele keren. De naar Belgisch bier (Geuze Lambic) vernoemde Lambik is erg ijdel en arrogant, voor vrouwen zet hij altijd zijn beste beentje voor, wil graag Mijnheer Lambik genoemd worden, maar heeft het hart op de juiste plaats en zal altijd vrijgezel blijven! Hij heeft zes haren op zijn hoofd, is wat stevig gebouwd en gaat (bijna) altijd gekleed in een zwarte broek met een wit overhemd en een vlinderstrikje. En hij heeft ook een snorretje. Lambik heeft ook nog een broer, Arthur. Deze persoon lijkt behoorlijk op Lambik, maar kan vliegen en woont in de jungle.

jerom (59K)

Jerom maakt, als laatste hoofdpersoon uit de reeks, zijn intrede in De dolle musketiers, als vijand van Suske en Wiske. Hierin wordt hij als geheim wapen tegen de vrienden gebruikt. Als oermens kan hij kan amper spreken, maar hij blijkt beresterk te zijn! Het blijkt eerst geen geweldige zet van Willy Vandersteen te zijn, het publiek vindt zijn gebrabbel en primitieve gedrag niet leuk. Maar naar mate Jerom langer meespeelt leert hij praten (nog steeds niet geweldig) en wordt hij meer en meer mens, waardoor het publiek hem steeds leuker gaat vinden. Zo vind hij een potje anijs heerlijk en heeft hij een zwak voor Schanulleke. Nu is de dubbelgepsierde Jerom een geaccepteerd, niet meer weg te denken figuur; auto's, gebouwen, rotsblokken, niets staat hem in de weg. Maar Jerom is er niet altijd, want anders zouden de verhalen vrij snel af zijn... In het album De malle mergpijp wordt de geschiedenis van Jerom uitgelegd. Zijn moeder (Moe Mie) mocht in de oudheid van een magi?r Jerom tekenen zoals zij het wilde. Dat werd dus de brede en gespierde persoon die we allemaal kennen. Jerom is in de tegenwoordige tijd terechtgekomen, doordat hij werd ingevroren in een koud land en eeuwen later werd opgegraven. Zijn karakter is eigenlijk een beetje onopvallend, zijn persoon is niet zo vaak in beeld, meer zijn uitzonderlijke krachten! Maar zo af en toe merk je dat hij ook gewoon een mens is. Een bijzondere rol speelt hij in De slimme slapjanus, waarin hij al zijn krachten kwijtraakt en zels als zwerver beland in Parijs! Jerom is vrij klein, maar behoorlijk gespierd en hij heeft een wit baardje.

barabas (55K)

De professor werd geintroduceerd in De avonturen van Suske en Wiske op het eiland Amoras, hij volgde professor Wargaren op. In dat album is hij nog erg verstrooid en stotterde hij behoorlijk. Maar naar mate hij ouder werd en de tijd verstreek, werd Barabas ook wijzer! Hij heeft een aantal schitterende uitvindingen op zijn naam staan, zoals de Gyronef, waarmee gevlogen kan worden, de klankentapper, waarmee met de flora en fauna gecommuniceerd kan worden en natuurlijk de teletijdmachine, waarmee je door de tijd kan reizen! Deze laatste uitvindingen geven hem wereldwijde naam en faam. In De glanzende gletsjer wordt hij verkozen tot uitvinder van het jaar. Naast bovenstaande uitvindingen is hij ook schepper van meer levende apparaten, zoals Vitamitje en Tronica. In de jaren negentig wordt de teletijdmachine ook nog doorontwikkeld tot een draagbaar model en zelfs een model in de vorm van een armband. In de loop der jaren is de professor een steeds belangrijker personage geworden, waar de vrienden vaak aankloppen voor een vraag, een onthulling, of een onderzoek. Vaak is dat ook de aanleiding tot een avontuur, net als de vele geheimzinnige projecten die Barabas al heeft uitgevoerd, kijk bijvoorbeeld maar naar Amber! Maar echte hoofdrollen heeft hij gespeeld in De hellegathonden, waarin kennis gemaakt wordt met zijn overgrootvader, de boef in het verhaal en Beminde barabas, waarin Barabas voor de enige keer verliefd wordt.